Alle dieren welkom op natuurbegraafplaatsen.
De actiegroep Waarom-niet heeft verschillende malen gesuggereerd dat dieren niet welkom zouden zijn op natuurbegraafplaatsen. Dit is onjuist. De artikelen die men aanhaalt, gaan altijd over reguliere begraafplaatsen, waar reeën, dassen of everzwijnen soms minder welkom zijn. Dit komt dan omdat deze dieren de paden vernielen, de grafstenen laten verzakken of eten van de spullen die op de graven worden achtergelaten. Op natuurbegraafplaatsen gaat het om de natuur en zijn alle dieren welkom.
Het is dus onzin als Natuurbegraafplaats-waaromniet.nl beweert dat dassen en andere gravende dieren niet welkom zouden zijn op natuurbegraafplaatsen.

Ook suggereert Waarom-niet dat dieren de botten zouden opgraven. Dit is een niet bestaand probleem en echt stemmingmakerij. Wij noemen dit de mythe van de gravende dieren.
De meeste beheerders op natuurbegraafplaatsen zijn juist veel bezig met het creëren van betere omstandigheden voor de dieren in hun gebied. Een goed voorbeeld ervan is de das. Op meer dan de helft van de 13 natuurbegraafplaatsen, ken ik dassenburchten. Ik sluit bovendien niet uit dat er op de overige natuurbegraafplaatsen nog meer zijn, want de beheerders willen in principe de dassen in hun “paradijsje” zo ongestoord mogelijk laten wonen. Dassen en natuurbegraafplaatsen gaan prima samen. ’s Avonds als de mensen vertrokken zijn is het terrein van de dassen en de andere nachtdieren. Ook reeën of sporen van reeën sporen kun je volop vinden op natuurbegraafplaatsen.
Omdat mensen zich meestal rustig gedragen op natuurbegraafplaatsen, kun je op veel natuurbegraafplaatsen zelfs zien dat dieren een voorkeur krijgen juist voor deze rustige natuurgebieden en daar dan erg goed gedijen.
Veel natuurbegraafplaatsen ontplooien initiatieven om betere omstandigheden te creëren voor hun dieren. de beheerders vertellen graag over “hun” reeën, vuursalamanders, vleermuizen, egels, hazelwormen, zandhagedissen, lepelaars en andere dieren.
Everzwijnen worden in Nederland steeds talrijker en komen in meer delen van Nederland voor. Ze kunnen problemen opleveren. Ze vernielen namelijk soms ’s nachts de bovenlaag in de natuur als ze op zoek zijn naar wortels en ander voedsel. Gelukkig zoeken everzwijnen overdag plaatsen op die dicht beschut zijn en waar geen mensen komen, dus buiten de natuurbegraafplaatsen. Je zult ze overdag dus niet tegenkomen op een natuurbegraafplaats. Het kan op een natuurbegraafplaats echter wel voorkomen dat het pad of de laag boven het graf in de nacht is omgewoeld door hongerige zwijnen. Everzwijnen graven alleen in de 20 – 50 cm bovenlaag waar normaal hun voedsel zit. Dat hoort ook bij de natuur.
De beheerders van natuurbegraafplaats zijn bedreven in het goed herstellen van die bovenlaag. Dat doen ze namelijk dagelijks als men een graf dichtmaakt.
Meer informatie vindt u op onze website www.natuurbegraven-natuurlijk.nl

Dassen en natuurbegraafplaatsen gaan erg goed samen. Je vind op vele natuurbegraafplaatsen dassenburchten. |