Doden in de natuur

Doden in de natuur.

Naast de actiegroep Waarom Niet, zijn er nog twee groepen actief, die zich verzetten tegen natuurbegraafplaatsen. Het betreft de groepen Geen doden in de natuur en Geen doden in het bos.

In onze visie hebben deze groepen een onbegrijpelijke naam. Natuur wordt namelijk pas interessant als er planten en/of dieren leven. Dieren en planten kunnen niet leven zonder voedsel. Dat voedsel bestaat vooral uit planten en dieren. Dood en leven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er is geen leven zonder dood en geen dood zonder leven.

Dode dieren en planten horen in de natuur. Zij zijn onmisbaar in de bovenlaag waarop al het leven in de natuur is gebaseerd. Het meest dominante dier van ons tijdperk, de mens, hoort na zijn overlijden in de natuur, net als alle andere dieren. De overledene zou in onze visie onderdeel moeten blijven van de kringloop van het leven. Het teruggeven van een overledene door hem in de natuur te begraven geeft nieuwe kansen voor ander leven, hoe minuscuul dan ook.

Ik kan het begrijpen dat mensen actievoeren, omdat men graag een natuurgebied of bos heeft om te picknicken, paard te rijden, te joggen, te mountainbiken, om hun kinderen te laten spelen of met loslopende honden te wandelen. Dat zijn dingen die ik ook graag doe.
Die dingen kunnen echter minder goed op een natuurbegraafplaats. Op een natuurbegraafplaats gedragen mensen zich meestal erg rustig. Je hoort er vrijwel nooit geschreeuw of geroep. Mountainbikes, paarden en loslopende honden zijn er normaal gesproken niet toegestaan. Wandelen en in alle rust van de natuur genieten, kan er wel. Dieren gedijen juist vaak erg goed in zo’n rustige omgeving.

Ik begrijp niet waarom mensen actievoeren om andere mensen willen ontnemen om te kiezen om hun overleden dierbare weer onderdeel te laten worden van de natuur. De natuur heeft er veel baat bij. Er is zo al heel wat nieuwe natuur ontwikkelt, uitgebreid, verbeterd en er is meer geld beschikbaar voor onderhoud. Bij de huidige 13 locaties is dat in ieder geval aantoonbaar gebeurd. Wij vinden dat alle mensen zouden moeten kunnen kiezen voor een dergelijke faciliteit in hun omgeving. Er zijn in Nederland vast en zeker in iedere provincie wel enkele geschikte locaties te vinden waar men een natuurbegraafplaats zou kunnen aanleggen.

Als u er meer over wilt weten over onze visie of vragen heeft, dan kunt u contact opnemen.